duminică, 30 mai 2010

Global Warming - Incalzirea Globala

Trecand peste problemele economice globale, cred ca cea mai mare problema a generatiilor prezente, respectiv viitoare este asa numita "Incalzire Globala". Daca acum cativa ani tot ce stiam era ca s-ar putea sa apara modificari ale climei datorate poluarii, efectului de sera, freonului eliberat in atmosfera, etc., acum se pare ca incepem sa le simtim tot mai mult...
Ce e cel mai rau e ca ne taiem craca singuri. Stim ca e rau, stim ca vor veni vremuri grele, dar totusi ramanem cu ochii inchisi, sperand ca nu vom fi atinsi de "consecinte". Avem ploi si furtuni din ce in ce mai violente, avem temperaturi inregistrate tot mai mari (chiar se anunta ca anul acesta va fi un record de caldura, cea mai calduroasa vara, etc.), concentratia de dioxid de carbon este din ce in ce mai mare, din ce in ce mai multe zone au parte de inundatii, iar aici ma refer in primul rand la Romania. Pe scara globala, situatia este aceeasi, peste tot au aparut schimbari climatice majore.
Daca de canicula, ger, seceta, inundatii, uragane, etc. vorbeste toata lumea si sunt in cea mai mare masura "vizible", exista consecinte mult mai numeroase: modificari de comportament ale animalelor, modificari in "calendarul" de migrare ar animalelor migratoare, extinderea zonelor populate de catre insecte ce au nevoie de caldura - creste temperatura medie, au posibilitatea sa isi mareasca teritoriul, aparitia de boli noi (vezi gripa aviara, porcina sau altele). Deasemenea, s-a modificat ritmul de topire al ghetarilor, si desi ne gandim ca acest lucru nu ne afecteaza, totusi acest lucru se intampla...
Mi-e greu sa explic aici totul, dar, e destul sa reflectati putin la ce se intampla. E destul sa deschideti ochii.
Incercati sa faceti diferenta intre ce este real, si ce este fictiune. Este simplu sa ne consolam cu ideea ca generatia noastra nu va fi afectata (probabil), si sa ne continuam viata in acelasi mod, dar ... e bine ?
Nevoia continua de dezvoltare a omenirii a modificat enorm modul de viata, dar sa nu uitam ca exista si consecinte negative ale progresului, si .. ce este cel mai rau, este ca sunt mari sanse ca acest proces sa fie ireversibil. Progresul are mari sanse sa duca omenirea spre autodistrugere, daca ne vom ocupa doar de noi si nu si de locul in care traim.

Nu uitati asta, incercati sa alungati nepasarea. Nu e usor, dar este singurul mod in care putem arata ca avem grija de viata noastra. E destul sa faceti o comparatie intre viata la Bucuresti si cateva zile la munte de exemplu, si incercati sa va imaginati ca s-ar putea sa nu mai avem unde sa ne retragem. Sau ca poate aerul "de munte" va fi la fel cu cel "de capitala"...

Fiecare dintre noi are puterea de a face ceva, si sunt sigur ca majoritatea stiu ce ar trebui facut. Orice gest, oricat de mic, poate sa ajute. Suntem oare capabili sa facem ceea ce trebuie ?  Respectati viata, in toate formele ei!

miercuri, 26 mai 2010

PETste, HARTIE, meDOZE


Interesanta idee. Le-am observat tocmai cand plecam din parcarea amenajata la portul de la Bicaz. Ulterior am observat ca in pubela de "DOZE" se afla de fapt cateva pungi, pahare si alte chestii din mase plastice, si macar daca cea de plastic ar fi fost plina, era o scuza :)

Oare ne este asa greu ? Cel putin in Bucuresti vad in tot mai multe locuri pubele de acest gen, probabil mai sunt si in alte orase. Daca tot au fost montate, oare de ce nu sunt folosite corect, de ce ne este asa greu sa incercam sa facem un pas spre reciclare?

... nu vreau sa "generalizez", dar concluzia mea este ca totusi asta trebuie invatata in primii ani de acasa, cati or fi ei ... sase, opt, zece ani petrecuti pe langa parinti. Daca nu inveti de atunci, cam greu sa te prinzi dupa aia ca daca ai de aruncat ceva, trebuie sa o faci la cos (nu e vb. de baschet...), iar daca ai si posibilitatea sa pui hartia la hartie, metalul la metal si plasticul la plastic ai putea sa o si faci ca nu e asa greu. Ca sa nu mai vorbim de iesitul la iarba verde cu familia, unde probabil 80% din populatie prefera sa faca gramada gunoaiele si sa le lase acolo, ca nu o sa se intample nimic...

Totusi ... ar fi un pas inainte daca incercam cat de cat sa avem grija de tara asta, sa nu facem praf si ce a mai ramas. Inainte de a arunca ceva, undeva (orce, oriunde) ganditi-va ca se poate si altfel, sa nu mai fie nevoie de altii sa stranga dupa voi.

 Oricum, apreciez totusi ca gunoiul era pus in pubela, cel putin o parte din creier a functionat cum trebuie. Sau na ... poate nu stia sa citeasca :)

vineri, 14 mai 2010

Cum sa starnesti vrajba/ura intre oameni

Mai nou, observ ca ultima metoda de invrajbire a oamenilor este creearea topurilor pensiilor.

E simplu ... faci o lista, si incepi sa arati cu degetul. Cap de lista ... fostii aviatori, in pricipiu piloti, dar cel mai probabil tot personalul navigant se incadreaza destul de sus in top. Si uite asa, incep discutiile "cum ... 9000 ron pensie ?", pe la colturi de bloc, prin parcuri, pe la piata, toata lumea discuta pensiile nesimtite.

Si totusi , stau si ma intreb, daca ar fi in locul lor ar fi bine ? Daca ar fi muncit o viata fara sa stai prea mult acasa ("da, dar s-au plimbat, au vazut lumea...", nu ?), daca ar fi muncit o viata stiind ca exista tot timpul un risc cat de mic sa nu mai ajungi acasa..., daca ar fi muncit o viata pe un salariu bun, platind o "gramada" de bani la stat ca impozit, asigurari sociale si tot ce mai e. E corect ?

Eu cred ca nu e corect. Eu cred ca ar trebui ca lumea sa deschida ochii, si sa isi dea seama ca pana la urma este vorba de un drept castigat. Dar, romanul s-a invatat sa priveasca intai in curtea vecinului, daca el are 2 gaini si vecinul are 20, cum ar fi corect ? Sa fie "taxati" in mod egal , cate o gaina fiecare, sau sa dea cel cu mai multe gaini 2 sau 3 ? Si uite asa este stimulata "productia" si "munca", dar apare intrebarea, pentru ce sa am un salariu mare, sa platesc mult la stat, si ce imi ramane in buzunar sa fie ca la toata lumea ? Sa ajung la pensie si sa constat ca nu prea conteaza cat ai "cotizat" la stat ? Sau ... sa ajung la pensie ?

Cum putem fi atat de tampiti, cretini, incuiati ? Culmea, toata lumea mediatizeaza topurile, deja ma gandesc ca mi-ar fi rusine, ca fost aviator, sa am o pensie mai mare decat altii...

joi, 13 mai 2010

Se anunta vremuri grele...

Greva in educatie, pensionari in strada, studenti in strada. Se pare ca situatia in Romania devine din ce in ce mai agitata. Nici eu nu as vrea sa fiu in situatia lor.

Ce mi-e greu sa inteleg din situatia actuala este de ce nu sunt oamenii pe primul loc. Dar, daca stam sa ne gandim bine, e simplu: din salarii si pensii nu se incaseaza comisioane. Astfel, probabil ca majoritatea proiectelor actuale vor continua, chiar daca multe din ele poate nu ar fi neaparat realizate in situatia de fata.

Nu inteleg de ce trebuie schimbate florile de prin oras. Da, trebuie sa fie frumos, dar daca stam sa o gandim la rece asta nu va incalzi pe nimeni. E drept, sunt cateva locuri de munca acolo, dar asta nu inseamna productie.
Nu inteleg de ce apar petitii pentru ca transportul in comun sa circule si noaptea. Am o vaga impresie ca cel putin 50% din semnatari nu isi fac abonament sau nu isi cumpara bilet, macar asa, din cand in cand.
Nu inteleg algoritmul de impozitare al pensiilor "nesimtite", totusi cred ca oamenii aia si-au platit "darile" si contributia cand a fost cazul. Oare in aceeasi situatie vom ajunge si noi ? Sau ... daca se "impinge" varsta de pensionare tot mai sus cineva spera sa nu mai ajungem acolo.
Iarna de anul asta a fost grea. Sau ... mai grea decat in alti ani. Si atunci toata lumea dadea vina pe autoritati, asa ca autoritatile au luat "masuri" si s-a cheltuit mult mai mult decat ne permiteam. Si ... s-au dus banii.
Nu stim sa "reciclam". Probabil peste 90% din populatie este indiferenta la situatia asta. Ne ingropam in gunoaie si atat, totul este pe baza de consum, iar in mutat gunoaiele de prin oras se duc alti bani.

Se pare ca situatia asta de criza nu e numai vina autoritatilor. E clar ... o mare parte din bani sunt impinsi in locurile din care pot sa mai cada si "pe langa", dar am o vaga impresie ca nici oamenii nu au o preocupare mai mare in a face lucrurile sa mearga. Sa vedem, inca mai sper sa ne "trezim", dar nu prea mai cred ca o sa se intample.

miercuri, 12 mai 2010

Am blog ... de acu' sa mai am si timp pentru asta ...

Aveam nevoie de mult de asa ceva. Pana acum am avut timp doar pentru "photoblogging", o sa incerc sa scriu aici ce imi mai trece prin cap din cand in cand ... si in ultima vreme imi trec multe, la ce vad ca se intampla in tara.

Pana anul trecut, cu tot cu criza, am crezut ca stam destul de bine. Deh, criza era internationala, aveam o scuza, daca era sa ne uitam in jur, nu puteam spune ca romanii o duc rau. Anul asta se pare ca s-a schimbat foaia, e nevoie de bani la buget si cel mai simplu (si prost) mod e sa maresti taxele sau sa scazi din salarii, si cel mai probabil pana in toamna se vor intampla toate... Mai nou, daca ai pensia mare (chit ca e mare din cauza ca ai si "cotizat" pe masura ani la rand), e nesimtita si trebuie impozitata. Daca ai salariul mare (nu conteaza cat muncesti, ce faci, etc..), e nesimtit, si trebuie impozitat cat mai mult. De parca nu ar fi destul ca se incaseaza inca aproape un salariu de pe urma ta (ma referer aici la toate "darile", nu doar la impozit), probabil ca se va mari impozitul ... asa ca o firma va trebui sa plateasca mai mult de inca un salariu pentru un angajat. Iar asta inseamna ca posibilitatile de angajare pe un salariu bun in Romanica se vor reduce, sau in cel mai bun caz va trebui sa acceptam un salariu cat mai mic prin cartea de munca.

Am generalizat aici lucrurile pentru care consider ca cel mai bine e sa incep sa imi caut alta tara. Imi va fi greu sa plec, dar atata timp cat aici totul devine o bataie de joc, nu cred ca am de ce sa raman. Pentru ce ? O sa incerc sa gasesc "ceva" pentru care sa raman aici si in acelasi timp o sa incerc sa fac lista cu motivele care ma fac sa plec, pana atunci probabil o sa am o imagine destul de clara a situatiei :)

Noapte buna, Romania. E timpul sa ne odihnim.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...