joi, 29 iulie 2010

"Explore the Carpathian garden" - din 29 iulie 2010

 Moda asta a "brand"-urilor in Romania prinde din ce in ce mai mult. Toata lumea lanseaza nume de firme, de produse, de servicii, iar investitia finala se face in reclama produsului. Deh, reclama este sufletul comertului, e un fel de desavarsire a "produsului" final. Si ... pana la urma ... mai conteaza daca "ideea" reclamei este reala atata timp cat reuseste sa prosteasca publicul tinta ? :)


Pana la ideea cu turismul romanesc ... mai avem cateva exemple din reclamele de la noi, dar cred ca de departe reclama Vodafone (aia cu nunta pe munte) este in top. Posesorii de internet mobil de la Vodafone (sau pana la urma de la oricine...) stiu foarte bine cum sta situatia, daca ai intrat intre niste betoane mai sanatoase in oras, s-a dus "viteza de transfer" ... :) Ca sa nu mai vorbim de munti, vai si alte forme de relief. Se vede pana si in harta de la sfarsitul reclamei ca nu prea exista "acoperire" pe acolo, deci cel mai bine ar fi sa renuntati la nunta in varf de munte transmisa ca in reclama... Sau macar testati inainte cum sta situatia, sa nu aveti surprize.


In acelasi mod, incercam sa dam viata turismului din Romania pe baza reclamei. Probabil o sa reusim sa vindem si bilete, tot pe baza reclamei, mai mult ca sigur vor fi si turisti care vor fi curiosi sa vada cum e ... ca in reclama arata bine. Problema este ce se intampla dupa ce turistii ajung si vad cum e in realitate, pentru ca de aici totul va tine de bafta. Este exact cum se intampla cu utilizatorii de internet mobil: daca au sansa sa se afle in zone in care semnalul este ok, probabil vor fi cat de cat multumiti, dar in cazul in care circula destul de mult (deh ... asta era si ideea internetului mobil...) si serviciul se prezinta "inutilizabil", utilizatorul ajunge la un sentiment de frustrare ce va degenera in antireclama. Iar asta se propaga pe principiul "din gura in gura" ... ceea ce este mult mai credibil de multe ori.


Mai mult ca sigur, doar prin brand si reclama nu vom avea sosele sau alte cai de acces mai bune. De trenuri, stim toti cum se circula. Soselele, daca sunt bune ai toate sansele sa prinzi aglomeratie daca nu pleci la prima ora (cum ar fi spre Valea Prahovei), sau trebuie sa mergi incet din cauza ca sunt praf (cum ar fi din Pitesti spre Campulung, catre Masivul Iezer-Papusa). Si inca nu am mentionat caile de acces spre cabane sau alte locuri de cazare aflate cat mai in inima muntelui, sau locurile de parcare unde ar trebui sa lasi masina. Pai ... salbatic salbatic, dar parca nici chiar asa...



Iar daca trecem peste infrastructura de transport ... mai exista cateva "mici" detalii:
- de multe ori calitatea serviciilor de cazare, masa, etc., lasa de dorit. Aici e in functie de bafta. Poate romanul s-a obisnuit si cu ceva mai "lejer", dar pentru un turist umblat prin mai multe tari va asigur ca nici nu se pot compara. Am avut ocazia sa ajung intr-o statiune montana in Franta, prin 1998, si nici acum nu ne putem compara cu ce am vazut acolo la vremea respectiva.
- preturile de la noi sunt apropiate de cele din vest, iar daca punem in balanta serviciile...
- de multe ori zonele "salbatice" la care li se face reclama sunt pline de PET-uri, sau alte gunoaie. Iar aici este vina celor care le lasa in urma.


Si atunci ... de ce sa aruncam bani in a incerca sa creem o imagine pozitiva pentru ceva ce nu exista ? De ce nu dezvoltam infrastructura, si apoi sa incercam sa o laudam ? Da, sunt multe zone frumoase la noi, avem ce vedea, dar daca incercam sa ne comparam cu altii vom vedea cam care este situatia. Inca mai sper ca se poate face ceva din turismul de la noi, dar nu cred ca asta este solutia corecta.

luni, 26 iulie 2010

Tura pe Piatra Mare

A trecut deja o saptamana si inca o tura de cand am fost catre Piatra Mare, dar trebuie sa descriu si tura asta. Este una din excursiile ce se pot realiza intr-o zi, cu plecare din Bucuresti. Imi propusesem de mai mult timp sa ajung in Canionul 7 Scari, iar dupa ce am analizat harta am hotarat sa urcam pana la Cabana Piatra Mare in aceeasi zi si in functie de ora la care ajungeam sus sa mergem pana pe Vf. Piatra Mare (1843 m).

Plecarea in traseu se face din zona Dambul Morii (1), stiam ca este undeva intre Timisul de Jos si Brasov asa ca am setat GPS-ul pe Timisul de Jos, urmand ca apoi sa fim atenti dupa indicatoarele pentru Cabana Dambu Morii. Urmand GPS-ul, am reusit sa ajungem pana in Brasov :) ... dar asta nu ne-a intarziat foarte mult. Masina se poate lasa in zona barierei, de unde incepe drumul forestier. La ora 7 erau locuri destule, dar cred ca peste zi se aglomereaza zona, cel mai indicat ar fi sa ajungi acolo cat mai devreme.
Vechea cabana Dambu Morii este parasita, exista un han nou in zona respectiva (http://www.hanuldambumorii.ro).

Traseul: (1) Dambul Morii - linie galbena - (2) Canionul 7 Scari - linie galbena - (3) Cabana Piatra Mare. (4) Varful Piatra Mare era un obiectiv in functie de ora la care ajungeam la cabana. Harta este preluata de pe www.tenereclub.ro (Harti tenereclub), am decupat doar zona de interes pentru a o folosi in format A4.

Traseul pana in Canion este destul de usor, o parte urmarind drumul forestier, iar apoi prin padure. Marcajele sunt destul de rare, dar nu sunt greu de urmarit. Noi am facut cam 2 ore cu oprit pentru fotografii prin diverse locuri si mers destul de lejer, cred ca poate fi facut in cel mult o ora si jumatate de mers "intins".


Prin canion se poate trece, dar cu atentie. Scarile si podurile sunt destul de imbatranite, sunt umede cam peste tot (atentie la alunecat!), scanduri lipsa prin unele locuri. Trecerea prin canion o puteti vedea aici: Canionul 7 Scari - imagini. Deasemenea, la a treia scara (si cea mai mare), apa curge exact pe langa scara si cel mai probabil ajungi destul de ud sus.


Dupa iesirea din canion urmeaza o zona destul de domoala, dar ultima parte a traseului catre cabana Piatra Mare este destul de solicitanta. Se poate acoperi in 2 ore doar cu o conditie fizica destul de buna, nu fortati pentru ca este destul de mult de urcat.


La cabana am facut popas, am stat aproape o ora. Renuntasem la urcarea pana in varf, pentru ca trebuia sa ajungem pe la 7-8 in Bucuresti, asa ca ne-am bucurat de linistea de acolo, si de vremea destul de buna. Plus ceva distractie cu magarusii de acolo, care au pus ochii pe merele scoase de noi cand mancam :D



Numai bine, dupa ce ne relaxasem am vazut ca ploaia se apropia amenintator catre noi, asa ca ne-am strans lucrurile si am plecat spre masina, pe traseul "linie rosie". E traseu de 2-3 ore, noi chiar l-am facut in 2 ore pentru ca ploaia ne-a prins din urma. Nu este foarte dificil, se merge mai mult prin padure.




Tura Canionul 7 scari - Cabana Piatra Mare

Din pacate lipseste ultima parte din track, a ramas GPS-ul fara baterii :)

marți, 20 iulie 2010

Canionul "7 Scari" in imagini

Trecere virtuala prin canionul "7 Scari". Enjoy!



Cam asta e. Am preferat sa renunt la comentarii pentru acest set, probabil voi scrie si un jurnal de tura. Traseul complet a fost: Dambu Morii - Canionul 7 Scari - Cabana Piatra Mare - Dambu Morii.

luni, 19 iulie 2010

"Cardul de sanatate"

Tocmai am vazut la televizor, de anul viitor se modernizeaza sistemul medical. Vom avea toti carduri, cu cip in care vor fi stocate datele personale. Daca mergem la farmacie, la doctor, sau ne culege vreo ambulanta de pe strada, va trebui sa il avem la noi. Autentificarea se va face pe baza de amprenta, sau pe baza de pin daca nu ne convine sa lasam amprenta in baza de date a Casei de Asigurari (cred ca ei se ocupa de toata povestea). Pe card vor fi stocate datele personale, eventualele probleme gen alergii sau alte complicatii medicale, pentru ca cei de la ambulanta sa nu administreze ceva gresit, si sa dai ortu' popii din cine stie alergie...



La inceput ma uitam oarecum "incantat" de idee, ma gandeam ca "evoluam", dar ... oare e asa ? Seamana din ce in ce mai mult cu ideea indicatoarelor turistice...

Sa analizam:
  • Nu mai sunt bani pentru compensarea medicamentelor, tocmai au fost modificate listele si o mare parte din medicamente au fost scumpite. Da, la o parte au scazut preturile ... oare conteaza asa mult ?
  • Starea spitalelor este deplorabila. Nu toate, nu spun ca nu s-a facut chiar nimic, ar fi absurd, dar probabil 80 % sunt vai de ele. Si aici discutand de conditia cladirii, mobilier, dotari "de baza". Chiar de curand au fost cateva cazuri cu infectii capatate prin spitale, datorita starii de igiena.
  • Dotarea spitalelor este 0. Da, nu la toate, dar daca am putea sa le adunam pe toate si sa facem o medie a dotarii ... pe acolo va fi. In cate spitale se poate face un RMN (rezonanta magnetica nucleara), asa pe intelesul tuturor e "un fel" de radiografie mult mai avansata. Probabil a vazut toata lumea cum arata in seriale gen Dr. House sau E.R., etc... Ca sa nu mai vorbim de specialisti care sa lucreze cu ele... 
  • Toate spitalele duc lipsa de instrumentar, pacientii sunt rugati de multe ori sa vina cu seringi sau ce mai e nevoie de acasa de multe ori. Si asta a fost prezentata de multe ori la televizor. De multe ori pana si film de radiografie trebuie sa iti cumperi...
Si ma intreb ... oare noi de un sistem de evidenta a persoanelor avem nevoie ? Separata de sistemul de evidenta al MAI ? Pentru ce ... oare nu era mai simplu sa implementeze CIP-urile pentru "sanatate" in cartile de identitate ?

La prima idee poate unii vor spune "ce ... e doar un card, nu costa asa mult". Dar la sistemul informatic care va tine toate datele s-a gandit cineva ? Dar la echipamentele care vor intra in dotarea fiecarui medic de familie, a fiecarei farmacii, a fiecarei ambulante ? E vorba de echipamente destul de scumpe ... citire/scriere card, conexiune catre baza de date, cititor de amprenta, inca nu fac parte din tehnologiile ieftine. Ma intreb daca au facut o estimare la cat va costa toata povestea.

E bine, nu vom mai putea "frauda" sistemul, nu vom face alergii in ambulanta, dar avem toate sansele sa ne pierdem viata prin spitale pentru ca nu avem echipamente performante de diagnoza, pentru ca igiena spitalelor lasa de dorit, pentru ca o mare parte din specialisti vor alege sa munceasca peste granita. Jenibil ...

"Prin padure am plecat..."


Prin padure, catre cabana Piatra Mare, Brasov.

vineri, 16 iulie 2010

Prin Cheile Bicazului - HDR

Din pacate, ultima plimbare prin Cheile Bicazului a fost destul de scurta, pentru ca a inceput sa ploua la scurt timp dupa ce am ajuns...

miercuri, 14 iulie 2010

Baraj Batca Doamnei - Piatra Neamt, iulie 2010


Youtube down

Eh, se pare ca se intampla si "la case mai mari". Asa e cu tehnologia asta, mai si cedeaza din cand in cand :)


Am postat doar pentru ca in principiu asta se intampla destul de rar, e un fel de cutremur in lumea tehnologiei la cate cereri pe secunda sunt spre ei :D

luni, 5 iulie 2010

Giurgiu - Port (4 iulie 2010)

     Astazi vroiam sa merg la munte (Dambul Morii - Canionul 7 scari - eventual mai departe daca ma lasa vremea), stiam ca e posibil sa ploua asa ca totul era in functie de ce aflu dimineata. Din acelasi motiv am renuntat si la plecatul la ora 4 din Bucuresti ... e frumos sa prinzi  rasaritul pe drum, dar la ce vreme se anuntase cel mai probabil era innorat, mai ales spre munte.
     Cum la ora 5 era destul de intunecat in Bucuresti, iar la Predeal ploua (noroc cu camera), am renuntat la munte. Pe litoral si spre sud parea destul de promitator, la Giurgiu vroiam de mult timp sa ajung, si asa am stabilit noua destinatie :)
      Am plecat pe la 7 din Bucuresti, aici deja se innorase bine si ma cam intrebam cat "noroc" vom avea cu vremea. Drumul este ok, a fost destul de lejer, chiar pot spune ca e relaxant sa conduci pana la Giurgiu. La ora 8 si ceva cand am ajuns era pustiu in port,  mai erau doar 2-3 persoane (destul de "in varsta"), nu era nici o terasa deschisa (sunt vreo 2 pe mal si 2 plutitoare), cel mai probabil se deschid undeva dupa ora 10.  De la ora 12 se pot face plimbari cu vaporasul pe Dunare.
     Impresia generala: este de vazut, mai ales ca este la o ora de Bucuresti, dar cel mai potrivit probabil este dupa ora 12 :).  Are un aer destul de "retro", este frumos ca sunt banci pe mal cam pe toata raza portului, este pacat ca in fata lor sunt coji de seminte ... Nu, nu cred ca ar fi vina administratiei portului, ca nu dau cu matura. Si da, sunt destule cosuri de gunoi pe langa banci.
     Alt "obiectiv" de vazut ar fi Cetatea Giurgiului, dar acum era inundata. Se afla exact la iesirea din oras spre port / zona libera, pe partea dreapta. Exista indicatoare, dar noi l-am "ratat" prima data ocmai pe ultimul. 
     Am iesit din Giurgiu spre Zimnicea cu gand sa ajung si la Turnu Magurele, apoi Alexandria - Bucuresti, daca tot am iesit la "plimbare". Pana la urma vremea era destul de frumoasa asa ca nu aveam ce pierde. Singura problema a fost ca drumul era destul de rau, asa ca in apropiere de Zimnicea am gasit un indicator spre Alexandria si am preferat sa o "scurtam"...  Din Alexandria pana in Bucuresti este ok, dar numai o banda pe sens, pe la ora 13 eram deja acasa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...