marți, 23 noiembrie 2010

Colectia Muzeala Colti

Cum povesteam aici, dupa ce am renuntat sa mai urc spre Lacul Vulturilor, am hotarat sa vizitez alte "obiective" accesibile din traseul Buzau - Brasov. De colectia Muzeala Colti (sau Muzeul Chihlimbarului, dupa cum mai este cunoscut) nu stiam foarte multe, asa ca am hotarat sa ajung si acolo cu speranta ca nu voi gasi lacatul pe usa :) Si ... am avut bafta:

Colectia Muzeala Colti - Muzeul Chihlimbarului
Lemn fosil
Lemn fosil
Unelte
Lemn fosil cu chihlimbar
Chihlimbar prelucrat
Chihlimbar
Chihlimbar prelucrat
Barita
Cuart, pirita, galena
Chihlimbar "masiv" - neprelucrat
Nu povestesc mai mult, pentru ca muzeul merita vizitat. Pe langa colectia de chihlimbar, muzeul prezinta o parte din istoria zonei - schiturile si locuintele rupestre din zona Buzaului, unele dintre ele fiind considerate locuite inca din preistorie. La parter exista si un mic magazin cu diverse "suveniruri" din chihlimbar.
Taxa intrare: 6 RON, Taxa foto: 20 RON.

Pentru cine are timp, probabil o excursie ceva mai sus, in zona Alunis - Nucu unde se gasesc locuintele rupestre, ar fi destul de interesanta.

Traseu GPS: Bucuresti - Vulcanii Noroiosi - Colti

Vizualizaţi Bucuresti-Vulcani-Colti pe o hartă mai mare

luni, 22 noiembrie 2010

Vine, vine primavara!

... sau cel putin asta e constatarea mea. Astazi, 22 noiembrie 2010, in intersectie la Razoare se planteaza/schimba florile. Nu pot decat sa ma intreb cum le plantau in situatia in care aveam ceva zapada, eventual era pamantul inghetat, dar daca ma gandesc bine mobilizau o echipa de pickamere/dalti pneumatice si se rezolva si asta.

Vine vine primavara!
Pot si zoom ...
Intr-un an in care toata lumea striga ca e criza si ca nu sunt bani ... se lucreaza de zor la amenajare. Mi s-a parut absurd sa schimbe florile asa des si in vara, dar ... acum mai avem putin pana la Craciun si aici se planteaza. E destul o noapte de ger ... si s-a muncit degeaba. Si totusi, "degeaba" nu se munceste niciodata....

Din ciclul "Cooperativa Munca in Zadar" va mai amintim:
  • piste de bicicleta pe care nu circula nimeni (in plus sunt si pe mijlocul trotuarului..);
  • aripioare de plastic pe sosea, intre cele doua sensuri (mai e nevoie sa zic ca sunt praf ? vezi Razoare si Calea Mosilor);
  • stalpi de plastic sa nu mai parcheze lumea pe trotuar (aha ...);
  • garduri metalice, in acelasi scop...;
  • marcaje rutiere, eventual in zone in care erau neaparat necesare! (... am vazut io cateva in Cotroceni);
Vom reveni cu imagini :)

vineri, 19 noiembrie 2010

Cabana Valea Neagra - punct de plecare in Masivul Siriu

Ar fi trebuit sa scriu acum despre traseul catre Lacul Vulturilor, dar ... din pacate am ajuns cam tarziu la Cabana Valea Neagra. Din ce stiam, pana la lac traseul e de 3-4 ore, 3-4 ore intors, deci plus pozat si faptul ca eu nu ma prea "grabesc" pe munte ... aveam un timp estimat de 9-10 ore. Din pacate am trecut de Barajul Siriu pe la 9 dimineata, asa ca am preferat sa evit cateva ore de noapte la intoarcere, pe un traseul pe care nu il cunosc :)

Barajul Siriu
Lacul Siriu (Masivul Siriu pe partea stanga)
Una din problemele de "planificare" a fost ca nu stiam exact cum ajung la Cabana Valea Neagra, ma bazam doar pe cateva informatii de pe internet. Pana la urma e nevoie doar de putina atentie, nu sunt alte drumuri in zona respectiva, dar prima intrare este usor de ratat datorita faptului ca este oarecum in vale. Drumul este la cateva sute de metri dupa Viaductul Stânca Tehãrãu, dupa o curba (este usor de ratat, ceea ce am facut si eu ... :) ), dar se poate intra si pe urmatorul drum la stanga pentru ca nu prea e loc de intors in zona aia...

Pe aici se coboara spre Valea Neagra
Drumul este destul de accidentat, pe ambele intrari.
Zona izvoarelor termale (cred) si casutele BTT. Cabana Valea Neagra se afla in zona palcului de brazi, in dreapta.
De aici este usor de ajuns la cabana, acum exista si pod pentru masini peste Raul Buzau, deci se poate lasa masina exact langa cabana. Asta pentru cei care au curajul sa treaca puntea cu masina :D

Cele doua punti peste Buzau
Pare totusi destul de solida :D
Puntea veche, si date de contact. Ati notat ?
Cabana Valea Neagra

 ...si daca am renuntat la traseul catre Lacul Vulturilor, sa nu credeti ca m-am intors acasa "cu coada intre picioare". Am oprit la baraj pentru mai multe fotografii, am mers pana la Cascada Casoca, am urcat spre Gura Teghii sa vad cum e drumul, am fost pana la Colti unde am avut norocul sa gasesc Muzeul Chihlimbarului deschis, si am avut parte de un apus superb la Paclele Mari (Vulcanii Noroiosi). Deci ... mai am de scris despre tura asta.

Pentru cateva poze din Masivul Siriu si o descriere de tura aici. Cred ca este vorba de acelasi week-end (13-14 nov. 2010), daca nu chiar aceeasi zi ;)

Sper sa ajute descrierea drumului pana la Cabana Valea Neagra, tocmai de asta am si track-ul GPS cu drumul din Bucuresti pana acolo:

View Bucuresti - Siriu - Cabana Valea Neagra

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Toamna tarzie pe langa BRAN (6 noiembrie 2010)

Asteptam de mult o zi insorita pentru o plimbare de toamna in zona Bran - Moeciu, si tot am asteptat ... pana s-a facut noiembrie :). Planul era sa ajung in zona Moeciu - Pestera - Magura, sa gasesc un loc bun in care sa las masina, iar traseul il planificam "din mers".
Din pacate, padurea a imbracat deja hainele de iarna, asa ca tura pe munte s-a transformat intr-o plimbare cu masina, sa cunosc cat mai bine zona pentru alte ture viitoare...

Traseu (cu masina): Bucuresti - Predeal - Rasnov - Bran - Moieciu de Jos - Pestera - Magura - Zarnesti - Bran - Moieciu de Sus - Bran - Cheile Dambovicioarei - Rucar - Targoviste - Bucuresti (~ 400 km).


Pe drum, spre satul Pestera.
Spre Magura - Cheile Zarnestilor

Dimineata la Moeciu de Jos

Piatra Craiului si satul Pestera (stanga)
Mesteceni de toamna

Monumentul oierilor (sat Pestera)
“Tu Ghicuta urci Vladusca
Pan’ la Pietrele lui Crai
Sa dai branza cea mai grasa,
Dar in coji de brad s-o dai
Afle varul secelean
C-a facut-o un pesterean…”
(versuri din "Legenda Branului", inscriptionate pe monumentul din satul Pestera)

Gratar, leagan, curte, aer, padure ... altceva ? :)
Culori de toamna
Indicator trasee din Moeciu de Sus
Pensiunea Vraja Muntelui (Moeciu de Sus)
Hotel Turnul (http://www.hotelturnul.ro, Moeciu de Jos)
Toamna la Castelul Bran
Produse ecologice :)



Amestec de culori
Mausoleul Mateias (Mausoleul Valea Mare - Campulung-Muscel)

Drumul este bun peste tot. Din Predeal spre Rasnov se turna covor nou de asfalt in trei locuri, deci cat de curand probabil va fi refacut, Cheile Dambovicioarei - a fost asfaltat, din ce am inteles va fi facut pana in sat Ciocanu, taxa de acces 2 RON. Moieciu - Pestera - Magura - Zarnesti. Singura zona mai "denivelata" ar fi Rucar - Targoviste ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...