luni, 11 octombrie 2010

Focul Viu (Terca / Lopatari - Buzau)

Dupa "vizita" la Vulcanii Noroiosi (Paclele Mici si Paclele Mari), urmatoarea destinatie era zona Sareni - Lopatari - Terca unde vroiam sa ajungem la Focul Viu, si daca mai ramanea timp si o plimbare spre platoul Meledic.
Am ales drumul cel mai scurt de pe harta: de la Vulcani ne-am intors pana in satul Policiori, apoi dreapta spre Scortoasa. La inceput este asfalt, dar in scurt timp drumul se transforma din sosea in "drum modernizat", conform cu indicatoarele intalnite... Oricum, se poate merge destul de bine, desi e drum de piatra pot spune ca este mai bun decat o sosea plina de gropi :)
Sunt cateva zone mai dificile datorita jgheaburilor formate din cauza ploilor, dar am trecut fara probleme. Pe timp de ploaie cred ca nu e acelasi lucru, mai alex pe zonele in rampa. 

Zona platoului carstic de la Sareni - Meledic, din drumul catre Chiliile (localizare)
Drumul catre Chiliile in dreapta, in stanga coboram spre Sareni.
Drum...
Ajungem la sosea. Din pacate nu am alimentat cand trebuia, prefer sa nu ma risc cu ce mai am, asa ca facem un mic "ocol" spre Buzau. Din fericire este o benzinarie la vreo 15 km... Spun "din fericire"  pentru ca GPS'ul spunea ca cea mai apropiata e la ~ 30 km.

Grunjul sau Muntele de Sare (monolit de marne cineritice), aproape de Sareni (localizare)
Pana in comuna Lopatari drumul este destul de bun, dar apoi, pana la Terca mergem din nou pe drum de piatra. Nu am avut probleme, dar nu pot spune ca recomand traseul asta decat pentru cei cu masini "de teren".

In cele din urma ajungem si la punctul din care presupun ca trebuie sa urcam. Presupun cu ajutorul GPS-ului, pentru ca nu exista nici un fel de indicator, cu masina oricum nu puteam sa merg mai departe pentru ca erau niste jgheaburi destul de inalte in drum, si peste apa vad o punte de care citisem pe net... Pentru cei cu masini de teren sau ceva mai inalte - se trece apa cu masina ocolind puntea pe partea stanga, apoi exista drum de piatra pana mai sus.

Se poate urca si cu masina, daca e ceva mai inalta... Eu nu am incercat sa trec apa cu a mea :)
Viata la munte.
Dupa ce se termina drumul pietruit, se trece apa prin primul loc mai deschis din STANGA. Parea mai noroios si dificil de trecut, dar pe acolo ar fi traseul corect, apoi prin gradini oarecum in diagonala. Eu am preferat sa caut un loc mai bun de trecut mai sus, dar se ocoleste destul de mult... Deasmenea, am fost putin pacalit de GPS: pe harta ROAD exista doua puncte marcate pentru "Rezervatia Focul Viu" ... iar cel corect este cel mai apropiat. Oricum, zona este frumoasa, nu imi pare rau ca am ocolit :D.

De acolo venim...

Raze

Parasite ...

Vintage...

Terca, de la inaltime
Inceput de toamna.

Am gasit un drum!

... si un scorus :)
Ce o fi acolo jos ? Nu, nu satul ... mai jos :) ... Flacari ?
In sfarsit ajungem unde trebuie. Din punctul meu de vedere a fost perfect, am ajuns cat de cat pe seara, exact cum vroiam :) Nu pot spune ca este un fenomen "spectaculos", dar il consider un loc interesant si care merita vazut. Asta pentru cine e dispus sa bata drumul pana aici ... in conditiile in care drumul e praf!

Ca fenomen natural, Focul Viu reprezinta un loc in care exista emanatii permanente de gaze naturale ce ard la suprafata.

Focul Viu





De aici am urmat cararea, am vazut si cateva marcaje turistice (dar nu prea multe ...), pana aproape de drum.

Sara pe deal
Drum ... de caruta.
Am ajuns ... mai trecem doar apa. Puntea e undeva in stanga.
Traseul GPS:

Vizualizaţi FoculViu pe o hartă mai mare

3 comentarii:

Isabel Soriano spunea...

Una maravilla de excursión a través de tus imágenes-
Un saludo!

Unknown spunea...

Am incercat sa ajung si eu acolo anul acesta,in septembrie,dar nu am reusit...la un momentan era un fel de mini-prapastie pe drum si a trebuit sa facem cale intoarsa,din pacate.

Andreea B (aradeanca.com) spunea...

Am fost wk asta in zona Buzaului. De data asta am vazut Focul Viu si Vulcanii Noroiosi. Frumoasa tara mai avem.

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...